Sağlıklı Yaşamda Kurumeyvenin Önemi
Sağlıklı Yaşamda Kurutulmuş Meyvelerin Yeri Ve Önemi
Kaliteli, sağlıklı ve uzun yaşamın sırrı; dengeli ve düzenli beslenmedir. Vücudun ihtiyacı olan protein, vitamin veya minerallerin yeteri kadar alınmaması hastalanmayı kolaylaştırır, büyüme ve gelişime olumsuz etkiler gösterir. Bu vitaminler sebze ve meyve tüketimi ile alınır. Yemesi kolay ve tadı lezzetli olduğu için meyve tüketimi daha çok olmaktadır. Fakat; her meyve her mevsimde bulunamaz.
Mevsiminde olan meyveler taze olarak tüketilse de uzun süre kalamayacağı için, kuru meyve bu sorunun ideal çözümü olacaktır. Meyvelerin kurutularak, tatlarının da korunması ile tüketen kişilere hem sağlık hem lezzet sunulmaktadır. İnsanlardaki yanlış algı ise; meyve tazeyken daha sağlıklı algısıdır. Çünkü; meyvelerin kurutulması sağlığa olan etkisinde ya da vitamin içeriğinde hiçbir değişiklik göstermez tazeyken sağlığa faydası ne ise, kurutulunca da aynı etkiyi gösterecektir.
Ne Zaman Canın İsterse Yiyebilirsin
Kurutulmuş meyvelerin 2 de güzel yanı vardır. Birincisi; uzun süre saklanabilir olduğundan istediğin mevsimde ve canın çektiğinde yiyebiliyor olmaktır. Özellikle gebelik aş ermesi denilen dönemde istenilen meyveyi bulabilmek büyük bir avantajdır. İkincisi ise; kurutulmuş meyveler çerez kıvamında olduğu için, televizyon izlerken ya da sohbet ederken tüketilen fındık, fıstık ve ceviz gibi kuru yemişlerin yanında kuru meyveler de kaseleri dolduracaktır.
En Çok Bilinen Kurutulmuş Meyveler Nelerdir?
İlk sırayı kesinlikle Malatya yöresine ait kayısı almaktadır. Çoğu kesimin kurutulmuş meyve denildiğinde ilk akla geleni kayısının, sağlık üzerinde etkisi de büyüktür. Açlığı bastırır ve sindirim sistemi sorunlarına da faydalıdır. Kabızlığı önler, cilt hastalıklarına iyi gelir ve kan şekerini dengeler. Kayısı kadar bilinen diğer bir kurutulmuş meyve de üzümdür. Kuru üzümün böbrek ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiği gözlemlenmiştir. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan enerjiyi de sağlamaktadır. Diğer bir meyve; kuru dut'tur.
Dut meyveler arasında dalındaki ömrü en kısa olanıdır. Bu sebeple de kurutularak uzun süre muhafaza edilmesi yemişcilik ve dut tüketmeyi sevenler için büyük bir güzelliktir. Kalsiyum, demir, C ve B vitaminleri açısından oldukça zengin olan kuru dut ateş düşürücü olma özelliğine de sahiptir. Yanı sıra; Akciğerleri rahatlatma ve idrar sökücü olarak vücuttaki ödemi atmaya yarar. Kurutulmuş meyveler bu üç meyveyle sınırlı değildir tabi ki; sağlığa olan faydasıyla bilinmesi ve tüketilmesi gereken daha çok çeşitte kurutulmuş meyve vardır. Örneğin; erik, ayva, portakal, incir, muz, Hindistan cevizi, şeftali ve vişne diyebiliriz.
Kurutulmuş Meyveleri Nereden Temin Edebiliriz?
Sağlıklı beslenme için ve eğlencelik çerez tüketiminde en yerinde tercih kurutulmuş meyvelerdir. Doğru tercihleriniz için; doğru adres Yemisim.com'dur. Katkı maddesi içermeyen, Dünya Sağlık Standartlarına uygun ürünlerle ve uygun fiyatlarla müşterilerine kaliteli hizmet sunmaktadır. Müşteri memnuniyeti birinci önceliktir.
Kurutulmuş Meyveler Nasıl Muhafaza Edilir?
En yaygın ve kolay olan iki muhafaza yöntemi vardır. İlki; Oda sıcaklığında muhafazadır. Cam kavanozlarda hava almayacak şekilde kapatılarak gölge yerlerde saklanır. Güneşe maruz kalması bozulmaya sebep olabilir. Kurutma aşamasında meyvelerin su miktarı ne kadar azaltılmış olsa da; içinde kalan az miktar su kuru meyvelerin bu yöntemle 2-3 sene gibi uzun süre dayanmasını sağlamaz. İkinci yöntem ise; buzdolabında muhafazadır. En sık kullanılan ve bir o kadar da kolay olan bu yöntemin tek bir püf noktası vardır. Nemi alabilecek kese kağıdı veya havlu peçete içine sararak, poşete konulup buzdolabına bırakılabilir. Oldukça uzun bir süre bu şekilde kalacaktır.
Çocuklar ve Kuru Meyveler
Abur cubur yemeyi seven çocuklara çikolata, gofret yerine kurutulmuş meyve yedirilmesi sağlıklı büyümelerine ve gelişmelerine katkı sağlayacaktır.