Kuru Meyvenin Faydaları
Geçmişten bu yana kuru meyveler hayatımızda yer alan bir gelenektir. Elma, armut, kayısı ve daha birçok meyve mevsiminde kurutularak sonbahar kış aylarında tüketilmeye başlanır. Kuru meyve, hem lezzetiyle hem de faydalarıyla kış boyunca insanları hastalıktan, mevsimsel rahatsızlıklardan korur. Üstelik pastadan aşureye, aşureden salatalara kadar birçok taife lezzet katar. İşte kuru meyvenin faydaları;
Kuru Elma
Her yıl kışa hazırlık kapsamında kurutulan elmalar sağlığa çok etkilidir. Özellikle tehlikeli bir rahatsızlık olan zehirli ishale karşı iyileştirici rol oynar. Kuru elma yoğurtla birlikte tüketildiğinde zehirli ishal ile mücadele eder. Elma lifli bir meyve olduğundan tok tutar, diyet yapan kişilerin kilo vermesini hızlandırır. Masa başında, bilgisayar karşısında çalışan kişilerin göz sağlığı için günde bir avuç kuru elma yemek gözleri dinlendirir.
Kuru Kayısı
Aşurelerin, keklerin, pastaların ve yöresel tariflerin vazgeçilmezi kuru kayısı, sindirim sistemi organlarını çalıştırması ve kabızlığı önlemesiyle biliniyor. Öte yandan stresi dağıtıyor, kansızlığı önlüyor. Potasyum içeren kayısı aynı zamanda kalp kası ve siniri için olumlu rol oynar. Kuru kayısının bir diğer faydası ise cildedir. A vitamini içeren kuru meyve, cilt yüzeyinde oluşan bozuklukların tedavisinde kullanılıyor.
Kuru Dut
Akşam çaylarının yanında tatlandırıcı bir kuru meyve olan dut, kan yapıcıdır. Her gün bir avuç kuru dut yemek bedene enerji verir, zinde kalmanızı sağlar. Kuru dut aynı zamanda doğal bir ateş düşürücüdür.
Kuru Üzüm
Kuru üzümün en bilinen özelliği enerji vermesidir. Sarı ve siyah kuru üzümün ayrı ayrı birçok faydası vardır. Üzümün balgam söktürücü etkisi, solunum yolunu rahatlattığı biliniyor. Kış mevsiminde düzenli tüketmek bağışıklığı güçlendirir, gribal enfeksiyonlara karşı koruma sağlar. Ayrıca günde yarım avuç kuru üzüm tüketmenin tansiyonu dengelediği gözlenmiştir.
Kuru İncir
Yüksek lif içeren kuru incir; kilo vermeyi kolaylaştırır, metabolizmayı hızlandırır. Hücre gelişiminde olumlu rol oynar. Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Özellikle bronşit ve kronik boğaz ağrısına iyileştirici etkiler kazandırır.
Hurma
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan hurma çok faydalı bir besindir. Sadece Ramazan ayında tüketilmemelidir. Hurma; hazımsızlığı önler, B1 ve B2 vitaminleri nedeniyle sinir sistemini korur. Kansere karşı korur, riskleri azaltır. Beyin fonksiyonlarının çalışmasını sağlar. Cilt güzelliğini korur.