Badem Hakkında Hiç Bilmedikleriniz
Badem Hakkında Hiç Bilmedikleriniz
Bademin pek çok farklı formu vardır. Arkeolojik araştırmalar sonucunda ortaya çıkan badem kalıntılarına M.Ö. 1325 yılına ait olduğu bilinen Tutankhamon’un kabrinde rastlanmıştır. Bademlerin Erken Tunç Çağı’nda ortaya çıktığı düşünmektedir. Bu kadar köklü bir geçmişi olan, mutfaklarımızda önemli bir yere sahip olan badem hakkında bildiklerimiz çok az ancak öğrenebileceklerimiz çok az. Hem kavrulmuş hem de çiğ olarak tüketilebilen et yemeklerinden salatalara, tatlılardan atıştırmalıklara kadar pek çok alanda kullanılan badem sağlığa faydaları ile de dikkat çekiyor. Kuraklığa oldukça dayanıklı olan badem ağacı bu eşsiz lezzetin üretimi için büyük bir avantaj olurken ağacın aynı zamanda soğuk iklimde verimli olamaması yetiştiriciliğin Fas, İran, İspanya, Suriye, Türkiye, Çin, İtalya, Portekiz ve ABG gibi ülkelerde yapılmasına neden olmuştur.
Badem ile İlgili Duyduğunuz Zaman Şaşıracağınız Bilgiler
Şeftali ile Akraba
Badem ağacışeftali ailesinin bir üyesidir. Badem, badem ağacının sert kabuklu meyvesidir ve Prunus ailesine üyedir. Prunus ailesi kiraz, erik, şeftali ve nektarin gibi yenilebilir meyveleri üreten ağaçları kapsar.
Ulusal Badem Günü
Bu lezzetli yemiş için özelleştirilen günlerin sayısı hiç az değil. Kavrulmuş Badem Günü, Ulusal Badem Günü ve Bademli Granola Günü gibi özel günlerin hepsi badem severlerin dikkatini çekmeyi başarıyor.
Başkanların Seçimi
Tarçınla kaplanmış badem, Başkan Bill Clinton’un 1993 ve 1997 yıllarında gerçekleşen göreve başlama töreninde tercih ettiği atıştırmalıktı.
Lezzetli ve Ölümcül
Aslında bu korkutucu bir bilgi değil. Yenilen bademin türüne göre gelişen zehirlenme durumu ancak bir avuçtan fazla çiğ badem yenmesi durumunda meydana geliyor. Bademin içerisinde bulunan prusik asitler zehirlenmeye neden olabiliyor. Bu nedenle badem kurutulur, kavurulur ya da pastörize edilir.
Ayrılmaz İkili
Bademin tozlaşması için arılar gereklidir. Arılar olmadığı zaman bademlerin polenlerini dağıtması ve tozlaşması imkansızdır. Bu nedenle badem yetiştiriciliği zorludur ve yetiştiriciler sık sık arı kiralamak zorunda kalırlar.
Bademin Faydaları
Badem ile ilgili şaşırtıcı pek çok bilgiden sonra bu lezzetli yemişin faydalarından bahsedelim.
- Badem içeriğinde bulunan yüksek E vitamini sebebiyle oldukça önemli bir antioksidandır.
- Bademin cilde faydaları saymakla bitmese de cilt bakımında badem yağı kullanılır. Bu yağ cildin yenilenmesinde ve yaşlanma etkilerinin geciktirilmesinde etkilidir.
- Badem içeriğinde bulunan yüksek lif sayesinde kolon kanserine karşı önleyici bir besin olarak kabul edilmektedir.
- Doğal polis asit kaynağı olarak bilinen badem hamilelik döneminde belirli oranlarda gebelere tavsiye edilir.
- Çiğ badem kalori açısından diyetlere uygundur. Hem yüksek lif oranı hem düşük kalori bu yemişi diyetlerin vazgeçilmez atıştırmalığı yapar. Ayrıca badem kalori haricinde bağırsak hareketlerini hızlandırarak da kilo vermeye yardımcı olur.
- Taze bademin faydaları kesinlikle ayrıca incelenmesi gereken çok özel faydalardır. Taze badem kalp ve damar tıkanıklıklarında, kemik gelişiminde, kolesterolde, Demir eksiliğinde ve diyabette etkilidir.
- Bademin saça faydaları ise kepek sorununu engelleme, saç uzamasını hızlandırma, saçları güçlendirme ve saç dökülmesini azaltma olarak sıralanabilir.
Dünyada 30 çeşit badem ağacı bulunuyor. Bu ağaçlardan üretilen yaklaşık 1,5 milyon ton bademin %40 bademli çikolata üreticileri tarafından kullanılıyor. Badem sütü son zamanlarda sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir kaynak olarak görülüyor ve bu yemişe ilgi her geçen gün artıyor. Bademin faydaları hakkında öğrendiğimiz tüm bu bilgilerden sonra her gün düzenli olarak 5-7 adet badem tüketmeye başlamalıyız.