Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Antep Fıstığının Kısa Tarihi

19-02-2018 09:53
Antep Fıstığının Kısa Tarihi

Kadim Anadolu topraklarının vazgeçilmez lezzeti...

Antep Fıstığı, lezzetiyle hem sofraların hem de sohbetlerin baş tacıdır. Besin değerinin yüksek olması ve nefis bir tat içermesi, bu yemişin tarih boyunca dünyanın pek çok ülkesine yayılmasına neden olmuştur. Kralların sofralarında bile kendine geniş yer bulan Antep Fıstığı, pek çok kültürün ilgisini çekmiştir. Dünyanın en eski sert kabuklu meyvelerinden biri olarak kabul edilir. Kökeni ise Batı-Orta Asya ve Suriye'den Afganistan'a kadar geniş bir lokasyona yayılmıştır. Ülkemizde Antep Fıstığı tarımı ilk olarak Güney Anadolu'da başlamıştır ve daha o çağlarda bile meyve değeri önemli ölçüde bilinmiştir.

 

Altın Ağacı veya Yeşil Altın...

İnsanlık tarihi boyunca pek çok farklı isimle anılan Antep Fıstığı, Altın Ağacı veya Yeşil Altın olarak da bilinmektedir. Bu sıfatların yakıştırılmasının sebebi ise kısa sürede iyi gelir sağlaması ve üreticilerine nitelikli kazanç sağlamasıdır. Antep Fıstığı pastalardan dondurmalara, tatlılardan tuzlulara kadar pek çok üretim alanının önemli bir hammaddesidir. Tarih boyunca ülkemizde yetişen Antep Fıstığı, eski çağlardan bu yana yeşil ya da sarı karışımı renkte olabilmektedir. Bu özel yemiş, eski çağlarda kralların sofralarını özenle süslemiştir. Ürünün Roma'ya ilk girişi ise miladi birinci yüzyılda, o zamanın Suriye Valisi Vitellius tarafından gerçekleştirilmiştir. Sonraları İspanya'ya ve ardından İtalya, Sicilya, İspanya, Güney Fransa ve Kuzey Afrika'ya yayılan Antep Fıstığı uzun çağlar boyunca insanların damaklarında unutulmaz izler bırakmıştır.


Kaliteli, etkileyici ve çok lezzetli...

Yazları sıcak ve kurak, kışları ise nispeten soğuk bölgelerde ekonomik olarak yetişen Antep Fıstığı eski çağlardan bu yana devamlılığını korumuştur. Çok eski zamanlarda pek çok kültüre konu olan nitelikli yemiş, hem orta sınıfın hem de üst düzey gelir sahiplerinin sofralarına aynı zamanda ulaşmıştır. Konu ile ilgili eski ve köklü kaynaklar ise, Antep Fıstığı'nın ilk olarak Etiler tarafından Güney Anadolu kültürüne dahil edildiğini açıklamaktadır. Besleyici yapısı, barındırdığı lezzet ve ekonomik yetişme şartları sebebiyle tercih edilen Antep Fıstığı, daha uzun çağlar boyunca tüketicilerin ilgi odağı olma başarısını sürdürecektir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.