2023 Antep Fıstığı Fiyatları Ne Kadar Olacak?
Antep Fıstığında İhracat Baskıcı ve Enflasyon Etkisi Ne Olacak?
Antep Fıstığı, kuruyemişlerin en çok tercih edileni ve en lezzetlilerinden bir tanesi olarak atıştırmalık tabaklarda yerini alıyor. Lezzeti ve kendine has tadı bir yana bırakıldığında aromasıyla pek çok ürünün de tarifinde yer alan Antep Fıstığı sadece Türkiye’de değil dünyanın hemen her noktasında tüketilen bir alternatif olmayı başarıyor. Peki, tüketimi her geçen gün artan Antep Fıstığı için ihracat baskısı ve enflasyon etkisi iç pazarda nasıl bir etki yaratıyor?
Antep Fıstığı Üretimi
Fıstık ya da Antep Fıstığı; ülkemizin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişen bir lezzet. Şanlıurfa, Antep ve çevredeki diğer şehirlerde yetişen fıstığın merkezi Antep olsa da en fazla ürün Şanlıurfa havzasından elde ediliyor. Şanlıurfa’nın bereketli topraklarının ve fıstığın yetişme iklimine uygun ortamın burada olmasının etkisi oldukça fazla. 2022 yılı verilerine göre 230 bin ton üretilen Antep Fıstığının önemli bir kısmı iç pazarda geri kalan kısmı da uluslararası pazarlarda alıcı buluyor. Gaziantep’in coğrafi işaretini elinde bulundurduğu Antep Fıstığı’na talep her geçen gün yükselirken fiyatların enflasyon ve ihracat baskısıyla nasıl değişeceği de merak konusu. Yemişim olarak kuruyemişlerin en özeli fıstık hakkında bu çok önemli detayı sizlerle paylaşıyoruz.
Antep Fıstığında Enflasyon Etkisi
Fıstık, ağaçta yetişen ve emek gerektiren bir ürün olduğu gibi yetiştirme süreci sonrasında muhafazası ve işlemesi de titizlik gerektiren lezzetlerden. Türkiye’de son yıllarda hız kesmeyen enflasyon girdi maliyetlerini önemli miktarda arttırdı. Fıstık üreticileri de bu değişimden ciddi manada etkilendi. Maliyetlerin yükselmesi ve üreticinin sezon başlarken sunduğu fiyatla sezon sonundaki maliyetlerin birbirini tutmaması önemli bir kayıp olarak görülüyor. Bu çerçevede Antep Fıstığı için enflasyonun gün geçtikçe fiyatları arttıracağı gerçeği ortaya çıkıyor. Yıllık enflasyon oranının TÜİK’e göre %64,27 olduğu 2022 yılında Antep Fıstığının fiyatı enflasyon oranının da üzerinde artış gösterdi. 2023 yılında enflasyonun yükselişe devam etmesi Antep Fıstığı fiyatlarını da doğrudan etkilemeye devam ediyor.
Enflasyonu tetikleyen gübre, mazot ve işçilik giderlerinin yanı sıra dövizdeki artış nedeniyle dış pazarın daha cazip hale gelmesi iç pazarda fiyatların artışına yol açan bir başka etmen oluyor. Dövizdeki dalgalanma ve maliyetlerdeki artışın devamı düşünüldüğünde Antep Fıstığı fiyatları 2023 yılı sonunda mevcut seviyesinin de üzerinde olacaktır.
Antep Fıstığı Fiyatlarında İhracat Baskısı
Türkiye’de üreticilerin döviz dalgalanmaları nedeniyle karşılaştığı sorunlar bir kenara bırakıldığında dövizle ürün satışı önemli bir fırsat olarak ortaya çıkmış durumda. Ürünün iç pazarda satışının zorlaşması bir yana dövizin artışıyla kârlılığın yükselmesi dış pazarda satışı tetikliyor. Özellikle TL’de yaşanan değer kaybı ve kaliteli bir ürün olan Antep Fıstığının yabancı tüketiciler tarafından çok tercih edilmesi ihracata yönelişi hızlandırıyor. Ancak İran ve ABD’de kaliteli fıstığın yetiştirilmesi ve bu fıstığın daha düşük fiyatlarla satışının yapılması Türk fıstık üreticileri ve toptancıları açısından da önemli bir zorluğa yol açıyor.
Antep Fıstığı ihracatını arttırma ve 2022 yılında gerçekleşen 181,1 milyon USD değerindeki ihracat bir önceki yıla nazaran düşse de üretimde kalitenin sürdürülmesi ve Antep Fıstığının yeni pazarlara açılmasıyla birlikte ihracatta artışın gerçekleşmesi hedefleniyor. İç pazarda enflasyon nedeniyle talepte beklenen düşüşün dış pazara yönelmesiyle geçtiğimiz yıl gerçekleşen 181,1 milyon USD değerindeki ihracatın geride kalabilir.
Enflasyon Antep Fıstığında Üretimi Azaltır mı?
Enflasyonun ülkemizdeki olumsuz etkileri üreticilerin gün geçtikçe daha da zorlanmasına neden olsa da talebi günden güne yükselen Antep Fıstığının üretiminde herhangi bir azalış olması beklenmiyor. İklim ve diğer çevresel koşullar bir kenara bırakıldığında üretimde artışın hedeflendiği bir gerçek. Özellikle Gaziantep ve Şanlıurfa şehirleri arasındaki fıstık rekabeti üretimde artışı destekleyen koşullardan bir tanesi.
4000 dekara yakın alanda yetiştirilen Antep Fıstığı, yıllık 300 bin tonu aşan miktarlarla tüketicilere ulaştırılıyor. Türkiye’de Antep Fıstığı konusunda kendi kendine yeterliliğin %100’ün üzerinde olması ihracatı da destekliyor. Özellikle İtalya ve Almanya’ya gerçekleşen fıstık ihracatı ile sektörün daha da güçlü olması mümkün oluyor. Türkiye, fıstık ihracatında en iyi 3 ülkeden biri olarak yeni pazarlara açılma konusunda da çok güçlüdür.
2023 Antep Fıstığı Fiyatları Ne Kadar Olacak?
Antep Fıstığı, lezzet ve kalite bağlamında özel bir alternatif olurken ürün çeşitliliği bağlamında da öne çıkan bir alternatif. Kabuklu ve kabuksuz olmak üzere satışı gerçekleşen fıstığın renklerine ve tane – toz şeklinde satışına bağlı olarak da fiyatlarında farklılıklar ortaya çıkıyor. Antep Fıstığı fiyat skalasında yaşanan bu farklılık aynı zamanda fıstık ile alakalı fiyatların da merak konusu olmasını sağlıyor.
Ürün standartları ve çeşidine bağlı olarak fiyatlar yükselirken enflasyon ve ihracat etkisi de değerlendirildiğinde Antep Fıstığı fiyatları 2023’te tırmanmaya devam edecek. Fiyatlardan en az oranda etkilenmek ve talebini karşılamak isteyen tüketicilerin ihtiyaç duydukları ürünleri almaları önerilmektedir. Yemişim olarak size sunduğumuz kaliteli ve lezzetli Antep Fıstığı ile ihtiyaçlarınıza uygun bir alışveriş vadediyoruz. Üstelik enflasyon ve ihracat baskısıyla da fiyattaki değişimi olabildiğince az ölçüde size yansıtmaya gayret gösteriyoruz.